Monday, October 21, 2013

Carrot Halwa / Gajar Ka Halwa

Gajar Ka Halwa  or Carrot Halwa also known as Gajrela, is a very popular Indian  sweet that goes for any celebrative occasion or season. It i s a traditional Punjabi super tasty dessert made with carrots and milk. This sweet dessert pudding is delicious warm or cold.Gajar Ka Halwa  or Carrot Halwa

INGREDINETS

  • Grated Carrots – 250 gm
  • Milk – 2 cups
  • Maida / All purpose flour – 1 tsp
  • Sugar –1/4 to  1/2 cup
  • Cardamom Powder – 1/4 tsp
  • Cashew nuts – 1 tsp
  • Ghee – 3 tsp
  • METHOD:

  • Heat 1 tsp ghee in a small pan, roast the cashew nuts in it. When the cashews turn golden, turn off the stove, remove the cashews from fire and set aside for the garnish.
  • Pour " cashew nuts roasted ghee " to a plate and grease it well and keep it aside.
  • Wash well , peel and grate the carrots. I  recommend using a fine cheese grater to grate your carrots into tiny bits, but it does take quite a bit of time. I used flat small hole cheese grater.
  • Heat a medium sized nonstick pan over medium heat.
  • Meanwhile pour 2 cups of milk and 1 tsp of  Maida / All purpose flour to a mixing bowl and mix well till no lumps remain.
  • Now pour your Milk-Maida mixture to the heated pan and stir well. Stirring for every two minutes.
  • Add sugar to this and stir well till all the sugar melts.
  • Now add grated carrot and mix well. Stirring constantly so that it does not burn/stick to the bottom.
  • Add ghee little by little and stir well.
  • Then add cardamom powder and mix well.
  • Stir continuously and continue cooking till the carrots absorb all the liquid, about 30 to 40 minutes.
  • Add the roasted cashew nuts halves and continue to cook, stirring until the mixture pulls away from the sides of the pan and resembles a soft dough.
  • Cook the halwa a little more about 3- 5 minutes, till the carrot mixture is almost dry.
  • Do not heat the mixture too long or in high heat , so as to prevent it from getting hardened.
  • Remove your delicious carrot halwa from heat and pour on the greased plate. Spread the halwa until it is flat and 3/4 inch thick and and smooth out the top.
  • Garnish Halwa with cashew nuts or sliced almonds.
  • Let it cool for a while and cut into squares or diamond pieces and serve it.
  • Gajar Ka Halwa  or Carrot Halwa

    Note: Gajar Ka Halwa  or Carrot Halwa can be refrigerated for up to one week and kept in the freezer for up to two months.

    കാരറ്റ് ഹൽവ

    ചേരുവകകൾ

    കാരറ്റ് - 250 ഗ്രാം
    പാൽ - 2 കപ്പ്‌
    മൈദ - 1 tsp
    പഞ്ചസാര - 1/4 കപ്പ്‌
    ഏലക്ക പൊടി - 1/4 tsp
    നെയ്യ്  - 3 tsp
    കശുവണ്ടി പരിപ്പ് – 1 tsp

    Gajar Ka Halwa  or Carrot Halwa

    തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം

    • ഒരു ചെറിയ പാനിൽ 1  tsp നെയ്യ് ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കി അതിൽ കശുവണ്ടി പരിപ്പ് വറുത്തെടുക്കുക. ബാക്കി വരുന്ന നെയ്യ് ഒരു പരന്ന പാത്രത്തിൽ പുരട്ടി വയ്ക്കുക

    • കാരറ്റ് വളരെ ചെറുതായി ഗ്രേറ്റ്‌ ചെയ്തു എടുക്കുക (അല്ലെങ്കില്‍ കാരറ്റ്‌ തൊലി കളഞ്ഞ്‌ നീളത്തില്‍ അഞ്ചാറു കഷണങ്ങളായി മുറിച്ച്‌ മിക്‌സിയില്‍ അടിച്ചെടുത്തു ഉപയോഗിക്കാം).

    • ഒരു പാത്രത്തിൽ പാലും മൈദയും ചേർത്ത് നന്നായി യോജിപ്പിക്കുക

    • ചുവടു കട്ടി ഉള്ള ഒരു പാത്രം അടുപ്പിൽ വച്ച് ചൂടാക്കുക അതിലേക്കു പാൽ - മൈദ മിശ്രിതം ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കുക . അടിയിൽ കരിഞ്ഞു പിടിക്കാതെ ഇളക്കി കൊണ്ടേയിരിക്കുക.
    • പാൽ തിളച്ചു തുടങ്ങുമ്പോൾ അതിലേക്കു കാരറ്റും പഞ്ചസാരയും ചേർത്ത് ഇളക്കുക. ഇടയ്ക്കിടെ കുറേശ്ശെ നെയ്യ് ഒഴിച്ച് ഇളക്കുക.
    • മിശ്രിതം വറ്റി തുടങ്ങുമ്പോൾ അതിലേക്കു കശുവണ്ടി പരിപ്പു ചെറുതായി  നുറുക്കിയതും ഏലക്ക പൊടിയും ചേർത്ത് ഇളക്കി യോജിപ്പിക്കുക.
    • ഹല്‍വയുടെ  പാകത്തില്‍ കട്ടിയാകുമ്പോള്‍ അടുപ്പില്‍    നിന്ന് വാങ്ങി നെയ്യ് പുരട്ടി വച്ചിരിക്കുന്ന പരന്ന പാത്രത്തിലേക്ക് ഹല്‍വ പകർന്നു  സമനിരപ്പായി നിരത്തി വയ്ക്കുക.
    • കുറച്ചു നേരം തണുക്കാന്‍ വച്ച് മുറിച്ച് വിളമ്പാം.
    Comments