Gajar Ka Halwa or Carrot Halwa also known as Gajrela, is a very popular Indian sweet that goes for any celebrative occasion or season. It i s a traditional Punjabi super tasty dessert made with carrots and milk. This sweet dessert pudding is delicious warm or cold.
INGREDINETS
Grated Carrots – 250 gm Milk – 2 cups Maida / All purpose flour – 1 tsp Sugar –1/4 to 1/2 cup Cardamom Powder – 1/4 tsp Cashew nuts – 1 tsp Ghee – 3 tsp METHOD:
Heat 1 tsp ghee in a small pan, roast the cashew nuts in it. When the cashews turn golden, turn off the stove, remove the cashews from fire and set aside for the garnish. Pour " cashew nuts roasted ghee " to a plate and grease it well and keep it aside. Wash well , peel and grate the carrots. I recommend using a fine cheese grater to grate your carrots into tiny bits, but it does take quite a bit of time. I used flat small hole cheese grater. Heat a medium sized nonstick pan over medium heat. Meanwhile pour 2 cups of milk and 1 tsp of Maida / All purpose flour to a mixing bowl and mix well till no lumps remain. Now pour your Milk-Maida mixture to the heated pan and stir well. Stirring for every two minutes. Add sugar to this and stir well till all the sugar melts. Now add grated carrot and mix well. Stirring constantly so that it does not burn/stick to the bottom. Add ghee little by little and stir well. Then add cardamom powder and mix well. Stir continuously and continue cooking till the carrots absorb all the liquid, about 30 to 40 minutes. Add the roasted cashew nuts halves and continue to cook, stirring until the mixture pulls away from the sides of the pan and resembles a soft dough. Cook the halwa a little more about 3- 5 minutes, till the carrot mixture is almost dry. Do not heat the mixture too long or in high heat , so as to prevent it from getting hardened. Remove your delicious carrot halwa from heat and pour on the greased plate. Spread the halwa until it is flat and 3/4 inch thick and and smooth out the top. Garnish Halwa with cashew nuts or sliced almonds. Let it cool for a while and cut into squares or diamond pieces and serve it.
Note: Gajar Ka Halwa or Carrot Halwa can be refrigerated for up to one week and kept in the freezer for up to two months.
കാരറ്റ് ഹൽവ
ചേരുവകകൾ
കാരറ്റ് - 250 ഗ്രാം
പാൽ - 2 കപ്പ്
മൈദ - 1 tsp
പഞ്ചസാര - 1/4 കപ്പ്
ഏലക്ക പൊടി - 1/4 tsp
നെയ്യ് - 3 tsp
കശുവണ്ടി പരിപ്പ് – 1 tsp
തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം
- ഒരു ചെറിയ പാനിൽ 1 tsp നെയ്യ് ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കി അതിൽ കശുവണ്ടി പരിപ്പ് വറുത്തെടുക്കുക. ബാക്കി വരുന്ന നെയ്യ് ഒരു പരന്ന പാത്രത്തിൽ പുരട്ടി വയ്ക്കുക
കാരറ്റ് വളരെ ചെറുതായി ഗ്രേറ്റ് ചെയ്തു എടുക്കുക (അല്ലെങ്കില് കാരറ്റ് തൊലി കളഞ്ഞ് നീളത്തില് അഞ്ചാറു കഷണങ്ങളായി മുറിച്ച് മിക്സിയില് അടിച്ചെടുത്തു ഉപയോഗിക്കാം).
ഒരു പാത്രത്തിൽ പാലും മൈദയും ചേർത്ത് നന്നായി യോജിപ്പിക്കുക
ചുവടു കട്ടി ഉള്ള ഒരു പാത്രം അടുപ്പിൽ വച്ച് ചൂടാക്കുക അതിലേക്കു പാൽ - മൈദ മിശ്രിതം ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കുക . അടിയിൽ കരിഞ്ഞു പിടിക്കാതെ ഇളക്കി കൊണ്ടേയിരിക്കുക. - പാൽ തിളച്ചു തുടങ്ങുമ്പോൾ അതിലേക്കു കാരറ്റും പഞ്ചസാരയും ചേർത്ത് ഇളക്കുക. ഇടയ്ക്കിടെ കുറേശ്ശെ നെയ്യ് ഒഴിച്ച് ഇളക്കുക.
- മിശ്രിതം വറ്റി തുടങ്ങുമ്പോൾ അതിലേക്കു കശുവണ്ടി പരിപ്പു ചെറുതായി നുറുക്കിയതും ഏലക്ക പൊടിയും ചേർത്ത് ഇളക്കി യോജിപ്പിക്കുക.
- ഹല്വയുടെ പാകത്തില് കട്ടിയാകുമ്പോള് അടുപ്പില് നിന്ന് വാങ്ങി നെയ്യ് പുരട്ടി വച്ചിരിക്കുന്ന പരന്ന പാത്രത്തിലേക്ക് ഹല്വ പകർന്നു സമനിരപ്പായി നിരത്തി വയ്ക്കുക.
- കുറച്ചു നേരം തണുക്കാന് വച്ച് മുറിച്ച് വിളമ്പാം.
Comments