Rice Flour Puttu (Ari puttu) and Egg curry or പുട്ടും മുട്ടക്കറിയും (Steamed rice cake with egg curry) is a very delicious South Indian breakfast dish.
Rice Flour Puttu (Ari puttu) or പുട്ടു or (Steamed rice cake ) Recipe
Rice flour can be prepared at home. Soak rice for 1-2 hours, drain the water and dry the rice on a cloth. Once dry, grind to a coarse powder. Roast this coarse rice flour on low flame for 4-5 minutes
INGREDIENTS:
- Rice Flour (Puttu podi) - 2 cups
- Warm water/ warm water or coconut milk - 3/4 cup
- Salt
- Grated coconut - 1/2 cup
METHOD:
- Roast Rice Flour (Puttu podi) in a pan on medium flame.
- Transfer it to a mixing bowl and allow it to cool.
- Mix 1/4 tsp salt with water or milk. The water should be a little salty when tasted.
- Slowly sprinkle water or milk over the rice powder and mix using your hands.
- You should sprinkle water on the rice powder and start mixing it so as to make the powder wet.
- Keep on sprinkling water and continue mixing, till u can make lumps when you clasp but which can be easily crumbled.
- Mix till the right moisture content. The flour shouldn't be powdery.
- If you want, after the mixture has enough moisture, you can run it in a grinder for a few seconds so that there are no lumps.
- Puttu is made in a special vessel called Puttu Kutti which is placed on top of another vessel called Puttu Kudam.
- Add water to PuttuKudam, not more than half its capacity.
- Place a handful of grated coconut in the Puttukutty and then add the rice mixture till half, now add another handful of grated coconut.
- Continue adding rice mixture and top it with some coconut.
- Close the lid and place the PuttuKutti on the PuttuKuddam and steam the Puttu for about 10-12 minutes.
- Now Ari puttu is ready.
- Enjoy it with Mutta Curry( Egg Curry) or Kadala Curry ( Chickpeas Curry) or Fish Curry or Chicken curry or Bananas or Pappadam or simply with plain sugar and ghee.
EGG CURRY RECIPE
There are several different styles for making Egg Curry and thisrecipe is Kerala style.
INGREDINETS :
- Hard boiled eggs – 2 nos
- Onion(sliced finely) –2 large or 3 medium
- Tomato, (finely chopped), big – 1 no
- Green bell pepper ( finely chopped) – 1/8 (optional)
- Ginger (chopped) – 1 tsp
- Garlic (chopped) – 1tsp
- Coconut milk – 1/2 cup
- Water – 1/2 to to 1 cup( as required)
- Oil – 1 Tbsp
- Salt – to taste
- Kashmiri chili powder – 1 tsp ( or according to taste)
- Coriander powder – 1 tsp
- Turmeric powder – 1/4 tsp
- Cinnamon – 1/4 tsp
- Fennel powder – 1/4 tsp
- Cloves – 2 nos
- Chopped Coriander leaves – To garnish
METHOD:
- Hard boil eggs, remove shells and set aside.
- Heat oil in a heavy bottomed pan,add onion,cinnamon powder,cloves, fennel powder, crushed ginger and garlic and sauté well till onion turns golden brown over a medium flame for about 15 to 20 minutes ,stirring in between. (Just make sure that onion is caramelized, and then add salt while frying the onion to speed up the process).
- Reduce the flame to low and add turmeric powder, Red chilly powder and coriander powder and sauté for a minute or two.
- Now add chopped tomato , bell pepper and 1/2 cup of water. Allow it to cook for 5 to 10 minutes.
- Now add coconut milk or drink milk and required amount of water ( 1/2 to 1 cup).Mix well and bring to just under a boil over medium flame. Check for the salt at this point.
- Add the sliced egg pieces and mix with the masala softly without breaking the eggs,coat the eggs with the gravy well ,cover and cook for 4 to 5 minutes.
- This is thick Spicy Egg Curry . You can adjust the consistency of this curry by adding warm water.
- Transfer your delicious thick Spicy Egg Curry to a serving bowl.
- Garnish with chopped coriander leaves ,if desired.
- Serve with Appam, Chappathi, Dosa, Puttu or Rice
NOTE::
If you don’t have cloves, cinnamon, and fennel powder, you can use 1/2 tsp of Garam masala and 1/2 tsp of Meat masala.
അരി പുട്ടും മുട്ട കറിയും
കേരളീയരുടെ ഒരു പ്രധാന പ്രാതൽ വിഭവമാണ് പുട്ട്. നനച്ച അരിപ്പൊടി ആവിയിൽ പുഴുങ്ങിയാണ് സാധാരണ പുട്ടുണ്ടാക്കുന്നത്.
അരി പുട്ട്
ചേരുവകകൾ
- പച്ചരി - രണ്ടു കപ്പ്
- തേങ്ങ - അര മുറി
- ഉപ്പ് – ആവശ്യത്തിനു
- ചെറു ചൂട് വെള്ളം - 1 കപ്പ്
പാചകം ചെയ്യുന്ന രീതി.
അരി കുതിര്ത്ത് പൊടിച്ച് വെയ്ക്കുക. ഈ പൊടി ചീനച്ചട്ടിയിലിട്ടു ചുവക്കെ വറുക്കുക. പാകത്തിന് ഉപ്പും ചൂട് വെള്ളവും ചേര്ത്ത് തിരുമ്മിവെയ്ക്കണം. പുട്ടുകുടത്തില് 2 കപ്പ് വെള്ളമെടുത്ത് തിളപ്പിക്കുക. പുട്ടുകുറ്റിയില് ചില്ലിട്ടതിനുശേഷം 1 Tbsp തേങ്ങ ഇടുക.പിന്നിട് നനച്ചുവെച്ച മാവ് ഏകദേശം 1/4 കപ്പ് , പിന്നെയും തേങ്ങ, പിന്നെയും മാവ് എന്നിങ്ങനെ ഇടകലര്ത്തി , അതായത് അരിപ്പൊടിയും ചിരകിയ തേങ്ങയും ഒന്നിടവിട്ട അടുക്കുകളായി നിറക്കുക. ഇനി പുട്ടുകുടത്തില് പുട്ട് കുറ്റി അടച്ചു വെച്ച് ആവിയില് വേവിക്കുക. പുട്ടുകുറ്റിയിലെ വെള്ളം ആവിയായി ഈ അടുക്കുകളിലൂടെ പ്രവഹിക്കുകയും പുട്ടു വേവുകയും ചെയ്യുന്നു.
മുട്ട കറി
ചേരുവകകൾ
വേണ്ട സാധനങ്ങള്
- മുട്ട - രണ്ടു എണ്ണം
- സവാള - മൂന്നെന്നും ( ഇടത്തരം)
- തക്കാളി - ഒരെണ്ണം( വലുത്)
- ഇഞ്ചി - ഒരിഞ്ചു നീളത്തില് ( രണ്ട് ടേബിള് സ്പൂണ് )
- വെളുത്തുള്ളി - 2 അല്ലി
- പെരും ജീരക പൊടി - 1/4 tsp
- മുളക് പൊടി - 1 tsp
- മല്ലി പൊടി - 1 tsp
- ഗ്രാമ്പു – 2
- എണ്ണ - രണ്ട് ടേബിള് സ്പൂണ്
- മല്ലിയില, ചെറുതായി മുറിച്ചത് - 1 Tbsp
- ഉപ്പു – ആവശ്യത്തിനു
പാചകം ചെയ്യുന്ന രീതി.
മുട്ട നന്നായി പുഴുങ്ങിയെടുത്തു തൊലികളഞ്ഞ് രണ്ടായി കട്ട് ചെയ്യുക. സവാള , ഇഞ്ചി, തക്കാളി എന്നിവ അരിഞ്ഞു വയ്ക്കുക. ഒരു പാനില് കുറച്ചു എണ്ണ ഒഴിച്ച് ചൂടാക്കി അതില് സവാള, ഇഞ്ചി, വെളുത്തുള്ളി എന്നിവ ഇട്ടു വഴറ്റുക. ഇതിലേയ്ക്ക് മുളക് പൊടി, മല്ലി പൊടി , ഗ്രാമ്പു , പെരും ജീരക പൊടി എന്നിവയും 1/2 കപ്പ് വെള്ളവും ചേർന്നു അടിച്ചു വച്ച് വേവിക്കുക. 10 മിനുട്ടിന് ശേഷം തക്കാളി, ഉപ്പു എന്നിവ ഇട്ടു ഇളക്കി അതില് 1/2 കപ്പ് വെള്ളം ഒഴിക്കുക. ഉള്ളി വേവുന്നത് വരെ കുക്ക് ചെയ്യുക .ഗ്രേവി കട്ടിയുള്ളതവുമ്പോള് വേണമെങ്കില തേങ്ങ പാല ഒഴിക്കാം. പുഴുങ്ങി വച്ച മുട്ട കറിയിൽ വച്ച് നന്നായി മുട്ട മുഴുവൻ മസാല ആകുന്നഹു വരെ സാവധാനം വഴറ്റുക. അല്ലെങ്കിൽ വിളമ്പാൻ നേരം ഒരു ബൌളിൽ കുറച്ചു ഗ്രേവി എടുത്തതിനു ശേഷം അതിനുമുകളില് കട്ട് ചെയ്ത മുട്ട വച്ച് വീണ്ടും ഗ്രേവി മുകളില് ഒഴിക്കുക . ചൂടോടെ ഉപയോഗിക്കുക.