Thursday, March 12, 2015

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍ Recipe

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (9)

Gulab Jamun is a most popular and loved dessert in India. Gulab Jamun spongy, cake-like round dumplings are made of milk powder, all-purpose flour and soaked in a cardamom flavored sugar syrup.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (2)

Ingredients for the Gulab jamuns:

  • Milk powder – 2 cup
  • All-purpose flour or Maida – 1/2 cup
  • Ghee – 1 tsp. or 2 tsp.  oil
  • Saffron – 1 pinch
  • Salt – 1/8 tsp.
  • Baking powder  – 1/8 tsp.
  • Yogurt – 2 to 3 tbsp.
  • a few blanched pistachio or almond slices for garnishing (optional)

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (5)

for the sugar syrup:

  • 3 cups water
  • 2 cups sugar
  • 4-5 green cardamoms, husked & crushed or powdered
  • a pinch of saffron/kesar (optional)

 

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (8)

INSTRUCTIONS :

Preparing the sugar solution:

  • In a  non-stick pan mix water, sugar, cardamom powder  and  saffron and  stir well keep it on fire.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (10)

  • keep this sugar solution on medium fire, gently bring to a boil and continue to stir occasionally. Cook till you get a thick syrup consistency. There should be no thread formation in the sugar solution.  Now You can switch off the flame. On cooling if the sugar syrup crystallizes, then just add 2 to 3 tbsp. water and warm the syrup again. It will again return to a liquid state.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (1)

Preparing the Gulab Jamuns:

  • In a bowl, mix together the milk powder, all-purpose flour, and baking powder.  
  • Add oil or ghee and just 1 tbsp. of yogurt.
  • Mix and keep on adding little of the yogurt to get a soft sticky mixture. Don’t over mix or knead.
  • The dough should not be crumbly or dry. if it is so, add 1 tsp. of yogurt and just mix everything lightly.
  • The mixture will be sticky but smooth.
  • Apply some oil on your palms and make smooth as well as small balls from the dough. These gulab jamun balls almost double when frying and also increase when soaked in the sugar syrup. So don’t make large sized balls.
  • There should be no cracks on the dough balls. If there are cracks, just add 1 or 2 tsp. of yogurt  to the mixture and continue making the balls. once done, then cover the balls with a kitchen towel. Keep it aside.
  • Heat oil in a pan for deep  frying the balls. When the oil becomes medium hot, reduce  the flame.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (11)

  • Now carefully add 4-5  balls or more depending on the capacity of your kadai or pan. Avoid overcrowding the pan. Just fry them stirring  frequently to get even browning. The ball should slowly rise to the top from the bottom of the pan. If it does not rise , it means the oil is not hot enough. If it rises quickly and browns also quickly, then the oil is too hot to fry.
  • If  the balls cracks, then just add 1 or 2 tsp.  flour to the dough and form the balls again with rest of the dough. In an ideal case, the gulab jamun ball should not crack and should rise slowly to the top and should not get browned quickly.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (18)

  • When they become golden, remove them from pan with a slotted spoon and add them to the sugar syrup. Keep the gulab jamuns in the sugar syrup for atleast 1-2 hours before serving. This is done so that the gulab jamun soaks up the sugar syrup which will make the insides soft and sweet.
  • Gulab Jamuns can be served warm or cold.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (3)

ഗുലാബ് ജാമൂന്‍

ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങള്‍

  1. പഞ്ചസാര - 2 കപ്പ്
  2. മൈദ - 1/2 കപ്പ്
  3. സോഡാപ്പൊടി - 1 നുള്ള്
  4. ഏലയ്ക്കാപ്പൊടി -1/4 ടീസ്പൂണ്‍
  5. പാല്‍പ്പൊടി -2 കപ്പ്
  6. നെയ്യ് - 2 ടീസ്പൂണ്‍
  7. തൈര് - 3 ടേബിൾ സ്പൂണ്‍
  8. എണ്ണ - 1 കപ്പ്, വറുക്കാനാവശ്യമായതു

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (4)

തയ്യാറാക്കുന്ന വിധം

  • വെള്ളം തിളപ്പിച്ച്  പഞ്ചസാര , ഏലയ്ക്കാപ്പൊടി എന്നിവ   ചേര്‍ത്ത് തിളപ്പിച്ച് പഞ്ചസാര പാനിയുണ്ടാക്കണം.
  • അതിനുശേഷം മറ്റൊരു പാത്രത്തിൽ  മൈദയില്‍ സോഡാപ്പൊടി ചേർത്ത് ഇളക്കി യോജിപ്പിക്കണം   അതിലേക്ക് പാല്‍പ്പൊടി,  ചേര്‍ത്ത് അല്പം തൈരും  ചേര്‍ത്ത് കുഴയ്ക്കണം.
  • അല്പം കഴിഞ്ഞ് കുറച്ച് വെളിച്ചെണ്ണയോ നെയ്യോ ചേര്‍ത്ത് വീണ്ടും കുഴയ്ക്കണം. എന്നിട്ടിവയെ ചെറിയ ഉരുളകളാക്കണം. നെയ്യോ എണ്ണയോ പുരട്ടി വേണം ഉരുളകളാക്കേണ്ടത്.
  • വെളിച്ചെണ്ണ ചൂടാക്കി ഉരുളകളെ ബ്രൌണ്‍ നിറമാകുന്നതുവരെ വറുത്തെടുക്കണം. വറുക്കുമ്പോള്‍, അധികം തീയില്‍, വെച്ച്, പുറംഭാഗം മാത്രം വേഗം വെന്താല്‍, ഉള്ളില്‍ മാവ് അതേപടി ഇരിക്കും. അതുകൊണ്ട്, ചൂടായ പാനിൽ ചെറുതീയിൽ സാവകാശം, വറുത്തെടുക്കുക.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (19)

  • വറുത്തുകോരിയാലുടന്‍ ഇവയെ നേരത്തെ തയ്യാറാക്കി വച്ചിരിക്കുന്ന പഞ്ചസാര പാനിയിൽ  ഇട്ട് ഒന്നു രണ്ട് മിനിറ്റ് തിളപ്പിച്ചെടുക്കുക. പെട്ടെന്ന് കഴിച്ചാലും കുഴപ്പമൊന്നുമില്ല. പക്ഷെ കുറച്ചുനേരം കഴിഞ്ഞാല്‍, നല്ലപോലെ മൃദുവായി, മധുരം വന്നിരിക്കും.

Gulab jamun ഗുലാബ് ജാമൂന്‍  (7)

Comments