Jalebis ജിലേബി are one of the most popular and favorite South Asian cuisine. It is considered to be a celebration sweet in India. There are different varieties of jalebis that are available in the market named mawa jalebis, paneer jalebis etc.
INGREDIENTS
- Split Urad Dal - 1 Cup (Wash and soak for at least 4 hours)
- Salt – 1 pinch
- Red Food Color – 3, 4 drops
- Baking Soda – 1/4 tsp. (Optional)
- Oil for deep frying (Use Ghee for better taste, or use half of each)
- Sugar - 1 ½ Cups
- Water - 1 Cup
- Red Food Color - 1/8 Teaspoon
- Cardamom powder – 1/4 tsp.
Method of Preparation
- To soak urad dal, first wash it twice or trice with water and then soak it in warm water. Soak urad dal for atleast 4 hours and grind it by adding 3, 4 Tbsp. water as we do for grinding vadas. (I used approximately less than 1/4 cup of water).The batter should be fluffy and smooth.
- Mix Salt, Red Food color and Baking Soda in the last stage of grinding.
- To prepare the sugar syrup, take a big Zip Lock bag and put a hole on one end of the bag using a nail or any thing pointed; but don't make it too big and dump the batter into it. Don't make the hole by cutting the end of the bag off, as it may result in irregular shaped big holes.
- In a deep pan mix all the ingredients to make the Syrup and boil. Once boiled, wait for 2 minutes and reduce the flame to low and maintain it like that.
- On another stove, heat a wide, flat, shallow pan with half an inch of Oil on medium heat.
- Squeeze the bag to drop the batter into the hot Oil making the pattern you wish.
- Fry them on both sides for a minute each and immediately transfer them to the simmering Syrup.
- Let it soak in the Syrup for two minutes, turning once in between if needed .
- Take it out each batch of Jalebies from the sugar Syrup and keep aside while making the rest.
- Serve Jalebis warm or at room temperature.
NOTES:
- It is better to practice the shape a few times on a plate before doing it in the Oil. Once done with your practice, transfer the batter on the plate back into the Zip Lock bag and continue with the process.
- Don't fry Jalebis in the Oil for too long, as it will make them very hard and wont absorb Syrup properly.
- The consistency of the Sugar Syrup is very important. It should not reach a one thread consistency. If it reaches there then the Jalebis won’t soak up enough Syrup. On the other hand if the Syrup is very thin, then the Jalebis will become very soggy and will not be sweet enough.
- Sugar Syrup has a tendency to become thicker with time as it is simmering throughout the process. So add more Water in between to get the consistency correct.
- If in case the batter ends up a little thin, add a few teaspoons of Urad Dal Flour to make it thick.
ജിലേബി
ആവശ്യമുള്ള സാധനങ്ങൾ
- ഉഴുന്ന് പരിപ്പ് - 1 കപ്പ്
- നെയ്യ് / എണ്ണ - അര ലിറ്റർ
- പഞ്ചസാര - ഒന്നര കപ്പ്
- ഉപ്പ് - 1 നുള്ള്
- വെള്ളം - 1 കപ്പ്
- ജിലേബി കളർ – ആവശ്യത്തിന്
- ഏലക്ക പൊടി - 1/4 ടീ സ്പൂണ്
- ബേക്കിംഗ് സോഡ - 1/8 ടീ സ്പൂണ്
പാകം ചെയ്യുന്ന വിധം
- ഉഴുന്ന് പരിപ്പ് 4 മണിക്കൂർ കുതിര്ത്ത് , ഉഴുന്ന് വടയ്ക്ക് അരയ്ക്കുന്നതു പോലെ അധികം വെള്ളം ചേർക്കാതെ അരച്ചെടുക്കുക. അതിലേക്കു ഉപ്പ്, ജിലേബി കളർ, ബേക്കിംഗ് സോഡ എന്നിവ ചേർത്ത് നന്നായി മിക്സ് ചെയ്യുക.
- പഞ്ചസാര പാനിയാക്കി ജിലേബി കളറും, ഏലക്ക പൊടിയും ചേര്ത്ത് , വളരെ കുറഞ്ഞ തീയില് അടുപ്പിൽ തന്നെ വയ്ക്കുക.
- ചീനച്ചട്ടിയില് എണ്ണ ഒഴിച്ച് ചൂടാകുമ്പോള്, തയ്യാറാക്കിയ മാവു മിശ്രിതം പൈപ്പിംഗ് ബാഗിലോ അല്ലെങ്കില് ഒരു ഭാഗത്ത് ചെറിയ ഓട്ടയിട്ട തുണിയിലോ ഒഴിച്ച് , എണ്ണയിലേയ്ക്കു ജിലേബിയുടെ ആകൃതിയില് പിഴിഞ്ഞൊഴിയ്ക്കുക
- രണ്ടു വശവും വെന്തു കഴിയുമ്പോൾ അവയെ കോരി തയ്യാറാക്കിവച്ച പഞ്ചസാരപ്പാനിയില് ഇടുക. 3, 4 മിനുട്ട് പഞ്ചസാര പാനിയിൽ ഇട്ടിരുന്നു, ജിലേബിയിലേക്ക് മധുരം നന്നായി പിടിച്ചു കഴിയുമ്പോള് അവയെ പഞ്ചസാരപ്പാനിയില് നിന്നും മറ്റൊരു പാത്രത്തിലേയ്ക്ക് മാറ്റുക.
- ബാക്കിയുള്ള മാവിൽ നിന്നും ഇത്തരത്തിൽ ജിലേബികൾ ഉണ്ടാക്കിയെടുക്കുക.
NOTES:
- മാവു മിശ്രിതം പൈപ്പിംഗ് ബാഗിലോ അല്ലെങ്കില് ഒരു ഭാഗത്ത് ചെറിയ ഓട്ടയിട്ട തുണിയിലോ ഒഴിച്ച് ,എണ്ണയിലേയ്ക്കു ജിലേബി ഷൈപ്പുകൾ ഉണ്ടാക്കുന്നതിനു മുൻപ് 1 പ്ലേറ്റിൽ ജിലേബി ഷൈപ്പുകൾ ഉണ്ടാക്കി നോക്കുക.
- ജിലേബികൾ എണ്ണയിൽ ഇട്ടു ഒത്തിരി നേരം വറുക്കരുത്, അവ കട്ടിയായി പോകും മാത്രമല്ല പഞ്ചസാര പാനിയിൽ ഇട്ടാലും മധുരം ഉണ്ടാവില്ല
- ജിലേബിയ്ക്ക് വേണ്ടി പഞ്ചസാര പാനി തയ്യാറാക്കുമ്പോൾ ശ്രദ്ധിക്കുക. ത്രെഡ് കൻസിസ്റെൻസി ആകാൻ പാടില്ല, എന്നാൽ തീരെ വെള്ളം പോലെ ഇരിക്കാനും പാടില്ല, രണ്ടിനും ഇടയ്ക്കുള്ളതാവണം പഞ്ചസാര പാനിയുടെ പരുവം.
- പഞ്ചസാര പാനി കട്ടി പിടിക്കാൻ തുടങ്ങുമ്പോൾ അല്പം വെള്ളവും പഞ്ചസാരയും ചേർത്തിളക്കി, വേണ്ടുന്ന പരുവത്തിനാക്കുക.